“Ağzına bir parmak bal çalmak”

“Ağzına bir parmak bal çalmak” sözünü işinize geldiği gibi yorumlayıp, bir yerde bal gördüğünüz anda parmağınızı batırdığınız doğru.

 Balın saymakla bitmeyen faydaları olan bir yaşam pınarı olduğunun bilincindesiniz.

Ülkemizde arı ürünleri olarak satışı yapılan; arı sütü, polen, petekli bal, süzme bal ve karakovan balı olarak satışları yapılmaktadır. Bu ürünleri şu şekilde açıklayabiliriz;

Kasnak karakovan balı Karakovan Balı; İki çeşiti vardır. Birinci tamamen eski tip ağaç kovuklarında olan baldır. Bu şekilde karakovan balı bulabilirseniz kilo fiyatı; 150-200 TL arasında olmaktadır. İkincisi ise, bildiğimiz kasnak çerçeveler aracılığı ile üretilen ve fenni arı kovanlarından alınan baldır. Bu şekilde üretilen karakovan balı fiyatı ise eğer gerçek olduğunu biliyorsak 70-80 TL arasında bulunmaktadır. Piyasada bulunan 20-25 TL olan kasnak ballar bizim konumuzun dışındadır.
petek balPetek Bal; fenni kovanlardan elde edilen bildiğimiz dörtgen şeklinde olan baldır. Yöreye göre farklılık göstermektedir. Yine petek balın fiyatı 50 TL’den aşağı olmamaktadır. Petek bal alırken her şeyde olduğu balda doğal ve gerçek olana dikkat ediniz. Özellikler bildiğiniz ve tanıdığınız insanlardan bal alınız. Televizyonlardan asla bal almayın. Ordan bal alarak zehirlenmeyin.
süzme balSüzme Bal; normal fenni kovanlardan elde edilen balın bal süzme makinesi aracılığı ile süzülüp satılmasıdır. Süzme balın fiyatı ise 70-80 TL fiyattan aşağı olmamaktadır. Süzme balın poleni ile birlikte süzülmüş olanı daha iyidir. Tabi siz polenli olarak sevmiyorsanız temiz olan güzel süzülmüş bir bal tercih edebilirsiniz. Yine her balda olduğu gibi tanıdığınız insanlardan bal alın ve bal sahtekarlığa en maruz kalan gıdadır.
polenPolen; gram olarak satılmaktadır. Gerçek üreticiden alabiliyorsanız yine kg fiyatı 400-500 TL aşağıda olmamaktadır. Polen, arıların genel yavru beslemek için kovan tadışıdıkları çiçek tozudur. Ağaçların ve çiceklerin tozlarını toplayarak bu şekilde getirdikleri poleni kovan önündeki polen tuzağı ile toplanmaktadır. Saklanması zordur ve temizliği önemli bir konudur. O yüzden temiz yerden ve iyi kurumuş olsun yada kuru değilse dolapta saklayın.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir